10 Ocak 2011 Pazartesi

KURUZE Çerkes Mantısı


Çerkezlerin meşhur yemeklerinden biri de Kuruze. Yoğurtlu patatesli enfes bir yemek bizim bey pek bi seviyor o nedenle de sevgili Gülay Teyzecim Pazar akşamı bizi kuruze yemeye davet etti Ellerine sağlık harika bir yemek oldu bol sohbetli bol kuruzeli bir akşamdı yedik yedik ki nasıl. .(Tabi Asenacım, Özlemcim ve Kadir Amcamın da Hakkını yemeyelim onların da ellerine sağlık)Bizim ufaklığın erken gelen uykusu yüzünden de erken kalkmak zorun da kaldık. Koray’ın kulaklarını da bol bol çınlattık tabi :))


İç Malzemesi için;
4-5 adet haşlanmış patates
Tuz, Toz kırmızı biber,karabiber

Hamuru için;
1 adet yumurta
3-4 su bardağı un
1-2 su bardağı su
Tuz

Sosu için;1 Kaşık tereyağ
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Toz kırmızı biber
Sarımsak ve yoğurt


Yapılışı:
Unu geniş bir kaba döküp ortasını açıyoruz. Yumurta ve tuzu ilave edip yavaş yavaş suyu ekliyoruz. Çok fazla yoğurup sert bir hamur elde ediyoruz ve hamuru dinlendiriyoruz.
Diğer yanda iç malzememizi hazırlıyoruz. Haşlanmış patatesimizi eziyoruz ve içine tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırıyoruz.
İç malzememizi hazırladıktan sonra hamurumuzu bezelere ayırıp çok fazla inceltmeden açıyoruz. açtığımız hamuru bardakla keserek yuvarlak şekiller çıkarıyoruz. Bunların içine 1 tatlı kaşığı iç malzemeden koyup D şeklinde kapatıyoruz. Bütün mantıları bu şekilde hazırladıktan sonra kaynar suda pişiriyoruz. Tereyağı ve sıvıyağını kızdırıp üzerine toz biber ekleyerek bir sos hazırlıyoruz.Bu sosu sudan çıkardığımız kuruzemizin üzerinde gezdiriyoruz ki kuruzelerimiz birbirine yapışmasın. Ardından da tabaklarımıza alıp isterseniz üzerine saırmsaklı yoğurt döküp yada tek tek kuruzelerimizi sarımsaklı yoğurdun içine batırarak afiyetle şişene kadar yiyoruz. Ellerine sağlık Gülay Teyzecim…..