pastalar,çorbalar,salatalar... tarif için ne ararsan ebruliyemektarifleri :)
3 Şubat 2011 Perşembe
PATATESLİ TAVA BÖREĞİ (İşkefeli ve özel sos ile:))
Şimdi bilmeyenler işkefe de ne demek? Diyecek. İşkefe aslında bildiğimiz gibi yufka her yörenin kendine has deyimleri vardır ya Turhal’da da yufkaya işkefe denir. Kış gelmeden konu komşu toplanır işkefeler açılır makarnalar kesilir. Bu yılda anneciğimden getirdiğim işkefeler bitmeden bu defa bloga ekleyeyim dedim. Nefis mi nefis oldu. Daha önce işkefeyi tava da denememiştim. Normalde yufkayı tavada yapıyorum aniden gelen misafirlere pratik ve kolay oluyor. İşkefe ile de gayet güzel oldu. Hatta 5 tane işkefem kaldı onları da kullanmıyorum ki belki gelen olursa onlara yaparım diye. Yine anneciğimin ve marifetli komşularının ellerine sağlık diyor tarifimize geçiyoruz.
Malzemeler:
4 yaprak yufka
Sosu için;
1 şişe soda
1 şişe su
Yarım bardak sıvıyağ
İç Malzemesi;
Haşlanmış 4 adet patates
Maydonoz, tuz
İstediğiniz baharatlar.
Yapılışı:
Öncelikle işkefelerimizi yumuşamaları için her iki tarafını ıslatıyoruz ve büyükçe bir beze koyup üzerini kapatıyoruz. İşkefeler yumuşarken iç malzememizi ve sosumuzu hazırlıyoruz.
Patateslerimizi ezip içine kıyılmış maydonozları ve istediğimiz baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
Sosumuz için de sodayı, suyu ve sıvıyağı bir kaseye boşaltıp karıştırıyoruz.
Ve ıslanan işkefelerimizi sarmış olduğumuz bezden çıkarıp katlıyoruz. ve her bir işkefeyi 4 e bölüyoruz. Bir tanesini isterseniz tavaya olduğu gibi koyup kenarlardan taşmasını sağlayın ki tavayı ters çevirirken kolaylık olsun.
İlk işkefeyi tavaya serdikten sonra diğer parçaları da kat kat tavaya dizin ara katına iç harcımızı koyup üzerine birkaç kaşık sosumuzdan ilave edebilirsiniz. Ve diğer işkefelerimize harcın üzerine koyup böreğimizi bitiriyoruz. Tabi en altta koyup kenarlardan taşan işkefeyi kapatıp sosumuzu böreğin üzerine döküyoruz. Yaklaşık yarım saat kadar sosun çekmesini bekleyip ocağa alıyoruz. Kısık ateşte her iki tarafı kızarana kadar pişiriyoruz.
Püf Noktası: Eğer böreğiniz çıtır çıtır olsun istiyorsanız piştikten sonra ağzı açık olarak birkaç dakika her iki tarafını tekrar pişirin. Hafif çıtırdasın ocaktan alın. Bu sos ile misafirleriniz bu böreğe bayılacak..
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Hayırlı cumalar. Geçen akşam gelen misafirlerim için değişik bir salata yapsam ama nasıl olsa derken bu salata aklıma geldi çok güzel bir...
OOoffff yemegimi yeni yedim ama yinede canim çekttiiii nefis olmus ellerine saglik canim. Sayende iskef ne oldugunu da ôgrenmis oldum :))
YanıtlaSilVaay, çok çekici duruyor.
YanıtlaSilçok teşekkür ederim arkadaşlarım. buyrun gelin size de yapayım. afiyetleeee
YanıtlaSilEbrucuğum,
YanıtlaSilyöresel tatlar gibisi yok,
bizimde Gümüşhaneli arkadaşlarımız var,onlara gittiğimizde sizin bu yufkalardan onlarda börek yapıyor,
ellerine sağlık,sevgiler...
işkefe ne acaba diyecektim ki zaten yazmışsınız.
YanıtlaSildemek sizin oralarda yufkaya deniyor öğrenmiş oldum bende.
ev yapımı yufkadan yapılan böreğin tadına doyum olmaz.
ellerinize sağlık.
sevgiler.
Off bayılırım tava böreğine! Ellerine sağlık canım...
YanıtlaSilbu ne güzelliktir böyle... nefis gözüküyor..
YanıtlaSileline sağlık canım...
bu saatte bu resimlere bakma hiçte iyi olmuyor :( canım çekti ama yapamammmmmmm:(süper görünüyor, ellerinize sağlık.
YanıtlaSilcanımm ne güzel görünüyor bu börek:)
YanıtlaSilAhh Anadolu her köşesi ayrı lezzetli değil mi:)
nefis görünüyor:)
harikasın:)
selamların en güzelini gönderiyorum sana arkadaşım...
YanıtlaSilellerine sağlık diyorum,marifetlim benim.yine döktürmüşsün......
nefis görünüyor.
sevgilerimle...
galiba işkefe şu saçlarda yapılan yufkalara deniyor anladıgım kadarıyla.ellerine saglık.
YanıtlaSilNe kadarda enfes görünüyor yahu?Ellerinize sağlık.Mis gibi kokuları buraya kadar geldi sankimm..
YanıtlaSil