15 Haziran 2010 Salı

KURU BAKLA DOLMASI (TURHALDAN)



Bu yıl taze bakla yapamadım ama sizlerle taze Tokat yaprağı ile bizim oranın meşhur dolması olan kuru bakla dolmasını paylaşacağım. Bizim oranın deyimiyle gara pala dolması.
Tadı gayet güzel bir yemektir. Kemikli et ile yapılır. Ben en çok bu dolmanın suyunu seviyorum etin yağı ve dolmanın tadı o suya geçince ekmeği bandıra bandıra yerim.
Yapımı malum dolma işte uğraştırıcı ama tadına değer umarım sizde dener ve beğenirsiniz.

Malzemeler:
Taze Tokat yaprağı
4-5 su bardağı kuru bakla
2 su bardağı ince köftelik bulgur
2 orta boy soğan
Salça, tuz, sıvıyağ,
Kuru nane ve reyhan
Su

Yapılışı:
İlk olarak bir veya 2 gece önceden baklaları ıslatın malum şişmesi lazım. Baklalar kesilip kabuğundan ayrılacak kıvama gelince dolmaları sarabilirsiniz.



Baklaları uzunlamasına ikiye kesip kabuklarında ayırın ve yıkayın. Daha sonra soğanları yemeklik doğrayın bütün malzemeleri bir kaba alıp dolmanın harcını hazırlayın. Suyunu ne kadar koymak istiyorsanız o kadar koyun.





Biz suyu ve salçasını fazlaca koyup o suya ekmek batırıp yemeği severiz. Biraz da yağ ekledikten sonra dolmalarınızı sarın.
Tencerenin altına kemikli etinizi yerleştirip üstüne dolmaları koyun ve tencereyi ocağa alın.





Üzerine birkaç parça tere yağ ve su koyup kısık ateşte pişirin.
Ocaktan almaya yakın üzeri için soğanları yemeklik doğrayıp tere yağ ve sıvıyağ da kavurun daha sonra üzerine birazda salça ekleyin ve bu karışımı dolmaların üstüne dökün.


ve tencerenin altını kapatıp ilk sıcaklığının çıkmasını bekledikten sonra afiyetle yiyin.



Bu dolmanın yanında biz kuru soğan yeriz. Ve annemler kış için işkefe yufka yaparlar ona sarıp yemesi de güzel olur.
Umarım beğenmişsinizdir….