3 Şubat 2011 Perşembe

PATATESLİ TAVA BÖREĞİ (İşkefeli ve özel sos ile:))

DSC03793

Şimdi bilmeyenler işkefe de ne demek? Diyecek. İşkefe aslında bildiğimiz gibi yufka her yörenin kendine has deyimleri vardır ya Turhal’da da yufkaya işkefe denir. Kış gelmeden konu komşu toplanır işkefeler açılır makarnalar kesilir. Bu yılda anneciğimden getirdiğim işkefeler bitmeden bu defa bloga ekleyeyim dedim. Nefis mi nefis oldu. Daha önce işkefeyi tava da denememiştim. Normalde yufkayı tavada yapıyorum aniden gelen misafirlere pratik ve kolay oluyor. İşkefe ile de gayet güzel oldu. Hatta 5 tane işkefem kaldı onları da kullanmıyorum ki belki gelen olursa onlara yaparım diye. Yine anneciğimin ve marifetli komşularının ellerine sağlık diyor tarifimize geçiyoruz.

Malzemeler:
4 yaprak yufka
Sosu için;
1 şişe soda
1 şişe su
Yarım bardak sıvıyağ
İç Malzemesi;
Haşlanmış 4 adet patates
Maydonoz, tuz
İstediğiniz baharatlar.

Yapılışı:
Öncelikle işkefelerimizi yumuşamaları için her iki tarafını ıslatıyoruz ve büyükçe bir beze koyup üzerini kapatıyoruz. İşkefeler yumuşarken iç malzememizi ve sosumuzu hazırlıyoruz.
Patateslerimizi ezip içine kıyılmış maydonozları ve istediğimiz baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
Sosumuz için de sodayı, suyu ve sıvıyağı bir kaseye boşaltıp karıştırıyoruz.
Ve ıslanan işkefelerimizi sarmış olduğumuz bezden çıkarıp katlıyoruz. ve her bir işkefeyi 4 e bölüyoruz. Bir tanesini isterseniz tavaya olduğu gibi koyup kenarlardan taşmasını sağlayın ki tavayı ters çevirirken kolaylık olsun.

blog işkefe

İlk işkefeyi tavaya serdikten sonra diğer parçaları da kat kat tavaya dizin ara katına iç harcımızı koyup üzerine birkaç kaşık sosumuzdan ilave edebilirsiniz. Ve diğer işkefelerimize harcın üzerine koyup böreğimizi bitiriyoruz. Tabi en altta koyup kenarlardan taşan işkefeyi kapatıp sosumuzu böreğin üzerine döküyoruz. Yaklaşık yarım saat kadar sosun çekmesini bekleyip ocağa alıyoruz. Kısık ateşte her iki tarafı kızarana kadar pişiriyoruz.

cats5

Püf Noktası: Eğer böreğiniz çıtır çıtır olsun istiyorsanız piştikten sonra ağzı açık olarak birkaç dakika her iki tarafını tekrar pişirin. Hafif çıtırdasın ocaktan alın. Bu sos ile misafirleriniz bu böreğe bayılacak..

12 yorum:

  1. OOoffff yemegimi yeni yedim ama yinede canim çekttiiii nefis olmus ellerine saglik canim. Sayende iskef ne oldugunu da ôgrenmis oldum :))

    YanıtlaSil
  2. çok teşekkür ederim arkadaşlarım. buyrun gelin size de yapayım. afiyetleeee

    YanıtlaSil
  3. Ebrucuğum,
    yöresel tatlar gibisi yok,
    bizimde Gümüşhaneli arkadaşlarımız var,onlara gittiğimizde sizin bu yufkalardan onlarda börek yapıyor,
    ellerine sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. işkefe ne acaba diyecektim ki zaten yazmışsınız.
    demek sizin oralarda yufkaya deniyor öğrenmiş oldum bende.
    ev yapımı yufkadan yapılan böreğin tadına doyum olmaz.
    ellerinize sağlık.
    sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Off bayılırım tava böreğine! Ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  6. bu ne güzelliktir böyle... nefis gözüküyor..
    eline sağlık canım...

    YanıtlaSil
  7. bu saatte bu resimlere bakma hiçte iyi olmuyor :( canım çekti ama yapamammmmmmm:(süper görünüyor, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. canımm ne güzel görünüyor bu börek:)
    Ahh Anadolu her köşesi ayrı lezzetli değil mi:)
    nefis görünüyor:)
    harikasın:)

    YanıtlaSil
  9. selamların en güzelini gönderiyorum sana arkadaşım...
    ellerine sağlık diyorum,marifetlim benim.yine döktürmüşsün......
    nefis görünüyor.
    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  10. galiba işkefe şu saçlarda yapılan yufkalara deniyor anladıgım kadarıyla.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  11. Ne kadarda enfes görünüyor yahu?Ellerinize sağlık.Mis gibi kokuları buraya kadar geldi sankimm..

    YanıtlaSil