1 Şubat 2011 Salı

CEVİZLİ AYVA REÇELİ

DSC03801

Reçel yapmayı çok seviyorum ama yeme konusunda pek istikrarlı değilim ne yazık ki. Her sabah kahvaltıya gelir belki bir veya iki defa ekmeğe sürülür belki hiç dokunmadan tekrar geldiği dolaba giriverir. Ama bu defa ki öyle olmadı ayva reçelim içine kattığım ceviz sayesinde fazla yenir oldu. Sevgili Eylemciğimin sitesinde görüp reçelin içine ceviz de konuyor yani dedim ve bende ayva reçelinin içine ceviz kattım. Ayva reçelini yapmam da bana ilham olan sevgili Hayat cemresine teşekkür edrim. Benim reçelin rengi tam dönmedi ama tadı ve kıvamı tam yerinde oldu. İşte Cevizli Ayva reçelimin tarifi..

Malzemeler:
6 adet orta boy ayva
6 su bardağı su,
4.5 su bardağı toz şeker,
1 yemek kaşığı limon suyu veya bir iki tane limon tuzu
1 fiske tuz,
3 adet tane karanfil,
3-4 adet ayva çekirdeği,
9-10 adet ceviz (cevizlerin sarı olmasına dikkat edin çünkü zamanla reçelin içinde kararabilir)

DSC03798

Yapılışı:
Ayvaları soyun, küçük parçalar halinde doğrayın.Reçeli pişireceğiniz geniş ve yayvan su dolu tencereye koyun. 15-20 dk. kadar yumuşaması için haşlayın. Ayvaların yumuşadıklarından emin olduktan sonra şekeri ve ayva çekirdeklerini ayvaların içine ilave edin. Yaklaşık bir saat kadar ağzı açık bir şekilde pişirin. Daha sonra karanfili ve limon suyunu da ilave edip 10 dk. kadar daha pişirin. Kıvamını anlamak için porselen tabağın içine bir damla reçelden damlatın eğer damla dağılmıyorsa reçeliniz olmuş demektir dağılıyorsa biraz daha kaynatın. Ocaktan alamaya yakın iri çekilmiş cevizleri de ilave edip karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatın ve reçelinizi temiz ve kuru bir kavanoza yerleştirin. soğuyunca ağzını kapatıp serin bir yerde muhafaza edin afiyet olsun...