9 Temmuz 2011 Cumartesi

FELLAH KÖFTESİ

DSC04602

Güney doğu yemeklerini çok seviyorum bol baharatlı salçalı nefis yemekler. Kebaplar, lahmacunlar , patlıcanlı yemekler, hamurişleri hepsine bayılıyorum. Fellah Köftesi de herne kadar Hatay ve Aadana yöresin sık yapılsa da ne dense bu köftenin ismi anılınca benim aklıma hemen güney doğumutfağı gelir. Ne de olsa Hatay ve Adana Akdeniz bölgesin de olsa da güney doğuya da yakın.

Neyse bu kadar coğrafya bilgisinden sonra kendi çapımda yapmış olduğuğm fellah köftesinin tarifine geçelim. Bir çok sitede ki tarifleri kendime uyarlayıp yaptım. Misafir sofralarımda artık sıkça yapacağım bir tarif.

Malzemeler:
2 su bardağı köftelik bulgur
2 bardak sıcak su
1 su bardağı irmik
2 adet yumurta
2 adet orta boy rendelenmiş soğan
Yarım su bardağı un
2 yemek kaşığı domates salçası
1 adet limon suyu
Tuz,karabiber,kimyon,yenibahar

Sos malzemesi:
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı domates salçası ,biber salçası da olabilir
1 tatlı kaşığı kuru nane
2 yemek kaşığı nar ekşisi
zeytinyağı
köftelerin üzerine serpmek için ince kıyılmış maydanoz

Yapılışı:
Tüm malzemeleri geniş bir yoğurma kabına alıp yumuşak bir kıvam elde edene kadar yoğuruyoruz. Ardından hamurdan küçük parçalar koparıp yuvarlıyoruz ne kadar küçük ve yumuşak olursak o kadar güzel olur. Yuvarladığımız köftelerin ortasına işaret parmağımızla hafifçe bastırıp yayvanlaştırıyoruz.
Kaynayan tuzlu suda fellah köftelerimizi haşlıyoruz. Haşlanan köfteleleri servis tabağına alıyoruz.
Köfteler hafif soğurken üzerinin sosunu hazırlıyoruz. Sıvı yağda küçük küçük doğradığımız sarımsakları soteliyoruz üzerine salçayı da ilave edip karıştırıyoruz. Salçamız iyiyce yağda dağılınca üzerine nar ekşisi ve kuru naneyi de ilave edip karıştırıyoruz. İsterseniz Biraz üzerine sıcak su ilave edebilirsiniz.
Ve sosumuzu da köftelerimizin üzerine gezdirip servise hazırlıyoruz. Afiyet olsun. İsterseniz sarımsaklı yoğurtla da servis yapabilirsiniz.

Not: ben bu malzemelerin yarısnı kullandım iki kişi için tam oluyor. Ancak siz hepsini yapıp yarısını haşlamadan dondurucuya koyarsanız hazır bir yemeğiniz olur..

1 yorum:

  1. ellerine sağlık bende severim bu mutfağı:)
    sevgilerimle..
    yemekbirask.blogspot

    YanıtlaSil