Turhal'da tarhana katıktan yani süzme yoğurttan yapılır. Katık almak için Samsun'un Havza ilçesine gidilir oradan alınır. Öyle 3-5 kilo değil 40-50 kilo alınır ve komşuların yardımı ile yapılır.
Büyük bakır kazanın ki bu kazana da cıngıllı kazan denir içine katık sulandırılır üzerine yumurta, un ve aşurelik buğdayda çekilir ve kırılır bu da eklenip büyük bir ateş yaıkılır ve kazan bu ateşin üzerine konulur. Tarhana kaynayıp koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir.
Pişen tarhana hafif ılınınca yoğurulur. Yoğrulan tarhanaya yuvarlak şekil verilerek
cığ denilen kendirlerin üzerine dizilip kurutulur. Diğer yani un tarhanasına göre biraz daha meşakkatlidir. Tek başına yapılabilen bir tarhana değildir yani mutlaka komşularla yapılır..
Hatta tarhana pişince onun sıcağına hemen tereyağ yakılır ve üzerine dökülüp kaşıkla yenir. O hali bile nefis olur. İnşallah bir gün Turhal da Tarhana yapımına rast gelirsem resimlerim o zaman daha güzel anlarsınız inşallah.
İşte her yöreye ait güzel tarhana çeşitleri var bu da bizim memleketin tarhanası.
MALZEMELER:
2- 3 diş tarhana
2 diş sarımsak
1 su bardağı haşlanmış nohut
su,tuz
YAPILIŞI:
1- Tarhanayı akşamdan ıslatıyoruz. yani suyun içine koyup yumuşamasını sağlıyoruz.
2- Sabah Yumuşayan tarhananın suyunu süzüyoruz ve tencereye su ekleyip sürekli karıştırarak kaynatıyoruz.
3- Kaynayan çorbamızın içine ezilmiş sarımsağı ve nohutu da ekleyip yarmaları pişene kadar pişiriyoruz. Çorba koyulaştıkça azar azar sıcak su ekliyoruz.
4- Pişen çorbamızın üzerine tereyağ eritip üzerine nane ilave edip sıcak çorbanın üzerine gezdiriyoruz. Kışın o soğuk günlerin de içip içimizi ısıtıyoruz ve hasta olmuyoruz Allah'ın izni ile.
AFİYET OLSUN....
mis gibi kokulu kokulu nefis olur canım.ellerine sağlık.sevgiler.
YanıtlaSilSamsun'a gidip katık alasım,sonra da tarhana yapasım geldi.
YanıtlaSilSüzme yoğurtla nasıl da güzel olmuştur:)
Ellerine sağlık canım..
Sevgilerimle..