27 Ekim 2010 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI KELEM (lahana) DOLMASI




Biz çok nadir zeytinyağlı lahana dolması sararız. Çoğunlukla etlisinicsararız lahananın. Ve minik minik muska şeklinde sararız onu da inş. en kısa zaman da etli kelem dolmasını da yayınlarım.şimdi sizleri bu güzel tarif ve dolmalarla baş başa bırakıyorum.

Malzemeler:
1 adet orta boy lahana
3su bardağı pirinç
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı su
2 soğan
1 limon suyu
1 TATLI kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Karabiber, nane
1 tatlı kaşığı salça




Yapılışı:
Lahananın yapraklarını tek tek ayırarak kaynar tuzlu suda haşlayın. İnce doğranmış soğan zeytinyağın da hafif pembeleşene kadar kavurun. Yıkamış olduğumuz pirinci ilave edin. Pirinçler şeffaflaşana kadar kavurun ve ardından salçayı ilave edin. Bir su bardağı su ,şeker,tuz,nane ve karabiber (arzu edilen başka baharatlarda eklenebilir.) Karıştırılıp kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Kapağı kapalı olarak demlendirin. Limon suyu ve ince kıyılmış maydanozu ilave edin. Lahana yapraklarının sert damarlı kısımları bir bıçakla kesin. Hazırlanan içle arzuya göre uzun veya küçük olarak dolmaları sarın. Kalan lahana yapraklarını arzuya göre tencerenin altına serin ve dolmaları yaprakların üzerine dizin. Bir su bardağı su ve zeytinyağı ekleyip kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin. Soğuduktan sonra servis tabağına alıp limon dilimleriyle servis yapın. Afiyet olsun.