14 Eylül 2010 Salı

KIŞ HAZIRLIKLARI 1 (konserve yapımı)



yaz biterken yavaş yavaş kış hazırlıklarına başladım. İlk olarak sizlerle kış için yapmış olduğum konservelerimi paylaşacağım.Patlıcan, Menemen ve kırmızı biber konserveleri..

KIRMIZI BİBER KONSERVESİ



Kırmızı biberlerimizi közleyip temizliyoruz. Ardından ince şeritler halinde kesip kavanozlara dolduruyoruz. Üzerine dövülmüş sarımsak, tuz, su ve sirkeden oluşan karışımımızı döküp kavanozun ağzını sıkıca kapatıyoruz.(Su oranı fazla olsun sirkeden. Kışın salatalarımızın üzerine yada sadece zeytinyağıyla karıştırıp afiyetle yiyoruz.ben özellikle kısırın yanın da bayılıyorum hafif de bir turşu tadı oluyor.
Ölçü vermedim sizler sirke ve tuz oranını damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ben sarımsağı içinde sevdiğim için içine bütün olarak da bir kaç tane attım.

PATLICAN KONSERVESİ




Patlıcanlarımızı alacalı soyduktan sonra dörde bölüp küp küp doğruyoruz. Tencerede sivri biberlerimizi 3 veya 4 yemek kaşığı yağda kızartıp üzerlerine patlıcanlarımızı koyuyoruz ve tencerenin ağzı açık bir şekilde patlıcanları kavuruyoruz. Diğer bir tencere de ise kabuklarını soyup küp küp doğradığımız domateslerimizi kaynatıyoruz.
Kızaran patlıcanlarımızı kavanozlara eşit miktarlarda doldurup üzerlerine domates sosundan ilava ediyoruz ve ağızlarını sıkıca kapatıp ters çeviriyoruz.Bir gece bekledikten sonra sabah kapakların üzerlerine bastırıyoruz eğer içe doğru çökükse konservelerimiz sağlam demektir. eğer değilse kapağıaçıp konserveyi tekrar tencereye boşaltıp kaynatın ve kavanoza sıcak sıcak doldurun tekrar sıkıca kapatın. kışın yemek için patlıcan yemeğiniz hazır.






MENEMEN:



Domateslerimizin alt kısmına küçük çizikler atıp kaynar suyun içine koyuyoruz bir kaç saniye sonra çıkarI kolayca soyuyoruz.domatesler soyulduktan sonra ister robotta çekin yada doğrayın domatesleri kavrulmuş olan yeşil biberlerin üzerine döküp kaynatıyoruz. Kaynayan domateslerimizi sıcak sıcak kavanozlara doldurup ağızlarını sıkıca kapadıktan sonra ters çevirerek soğumaya bırakıyoruz. bir gece bekledikten sonra patlıcanlar da olduğu gibi kontrol ediyoruz. Bozulma riski olanları tekrar kaynatıp kavanoza dolduruyoruz. Kışında kıymalı yumurtalı afiyetle yiyoruz.
Ben domatesleri Robottan geçirdim. Böyle olunca yemeklere salça niyetine de kullanabiliyorsunuz.

Not: Tuz oranlarını damak zevkinize göre ayarlayın ben hepsine bir parça tuz attım.isterseniz atmaya da bilirsiniz.

Diğeryapmış olduğum kış hazırlıklarını da yayınlayacağım....

11 yorum:

  1. Emeklerine saglik canim kis hazirliklari nefis olurlar afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  2. emeklerine sağlık arkadaşım. ben böyle uzuun uzuuun işlerde pek yokum :( ama bir gün ia. bir gün başaracam :)ahh ahh keşki yakın olsaydık da beraber yapsaydık. :)
    içten sevgiler..

    YanıtlaSil
  3. ellerinize sağlık. iyi günlerde sağlıkla yiyin inşallah.

    YanıtlaSil
  4. Ellerine sağlık canım, ben de artık başlamalıyım fazla gecikmeden kışın afiyetle yemek için:)
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  5. OOhhhh mis kışın rahat edersiniz,ellerine sağplık.

    YanıtlaSil
  6. hersene yaparım bende kırmızı biberden ama bu sene daha yapmadım
    ellerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Oh Ebrucum ne güzel kış hazırlıklarını halletmişsin. Ben bu sene hiç bir şey yapamadım. Neyse artık senden yeriz. :)) Allahım ağız tadı ile yemek nasip etsin canım. Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  8. canım çok güzel ve iştah açıcı hele kırmızı bibere bayılırım
    ellerine sağlık inşallah iyi ve sağlıklı günlerde tüketmek nasip olur arkadaşım.
    kucak dolusu sevgiler....

    YanıtlaSil
  9. Ellerinize sağlık.Kavanozları hiç kaynatıyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. duygu hanım kavanozları kaynatmıyorum. sosları kaynar kaynar kavanozlara koyup kapaklarını kapatıp ters çeviriyorum o kadar :)) umarım yardımcı olmuşumdur...

      Sil