10 Ocak 2012 Salı

ÇİĞ KÖFTE

DSC05176

Ekşili, acılı ve salçalı şeyleri sevdiğimden daha önce bahsetmiştim. Çiğ köftenin içinde hepsi bir arada olunca yememek imkansız oluyor.
Geçenlerde bloglarda dolaşırken çiğ köfte yapanlar dikkatimi çekti nasıl yapmışlar, ne kadar yoğurmuşlar derken bir çoğunda mutfak robotundan faydalandıklarını okudum. 3-5 tarif okuduktan sonra bende kendi çiğ köftemi yapmaya karar verdim. Sonuç her zaman olduğu gibi harika.

Hatta Ahmet Ertuğ her akşam’’ anne çiğ köfte varmı?’’ diye sorar oldu. Hem acı diyor hem de marula sarıp sarıp yiyor.

Malzemeler:
2 su bardağı kısırlık bulgur
1 büyük kuru soğan
4-5 diş sarımsak
2-3 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 çay bardağı ceviz (isteğe bağlı)
2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
Yarım limon
Kimyon,köri,karabiber,kekik
Tuz,kırmızı biber, kuru reyhan ,sıvıyağ
maydonoz

DSC051798

Yapılışı:

1- İlk olarak kaynamış su ile kısırlık bulgurumuzu ıslatıyoruz . Ancak tam olarak ıslamayın bulgurlar biraz diri kalsın.

2- Tavaya koymuş olduğunuz sıvıyağ da küp doğradığımız soğan ve sarımsakları soteliyoruz ardından salçaları da soğanın içine ekleyip ocağın altını kapatıyoruz.

3- Yarım ısladığımız bulgurları, soğanı ve tüm baharatları mutfak robotunun içine koyup turbo düğmesine basıp çalıştırıyoruz.

4- Ardından robotun kapağını açıp bulgurlar da hala dirilik varmı diye kontrol ediyoruz. Dirilik varsa ki vardır içine azar azar sıcak su ilave edip robotu çaılştırıyoruz.

5- Çiğ köftemiz macunumsu bir kıvam alana kadar robotumuzu çalıştırıyoruz.

6- Son olarak çiğ köftemizi robottan alıp üzerine ince kıyılmış maydonoz ilave edip yoğuruyoruz.

7- Veee servis tabağına alıp marula sarıp üzerine limon sıkıp afiyetle yiyoruz. Yanında ayran ve turşu da iyi gider.

Afiyet olsun...