31 Mart 2013 Pazar

YUMURTALI SOĞAN MIHLAMASI

IMG_2113

Daha önce yayınlamış olmama rağmen tekrar yayınlamak istedim. Pazar kahvaltınız için değişik bir alternatif. Bizim pazar kahvaltısında mutlaka olur. Özellikle oğluşum çok seviyor.

MALZEMELER:

4-5 adet kuru soğan
250 gr. kıyma
2 adet yumurta
1 tatlı kaşığı salça
tuz, pul biber, karabiber
sıvı yağ

YAPILIŞI:

1- Soğanları isterseniz küp küp isterseniz yarım ay şeklinde doğrayıp sıvı yağ koyduğumuz tavada kavuruyoruz.

2- Kavrulan soğanların üzerine kıymayı da koyup kavurmaya devam ediyoruz.

3- Kavrulan soğan ve kıymanın üzerine salça baharatları da ekleyip çok az da kaynamış su ekliyoruz ve bir taşım kaynatıyoruz.

4- En son yumurtaları soğanların üzerine kırıp yumurtaları pişiriyoruz.

                                                                           AFİYET OLSUN.....

26 Mart 2013 Salı

LİMONLU KEK

IMG_2247

Limonların çok olması hasebiyle ne yapsam acaba derken hiç limonlu kek yapmadığımı fark ettim. İnternet nasıl tarifler var diye gezinirken Portakal ağacının tarifini biraz değiştirerek yaptım ve sonuç mükemmel. Bugün gelecek misafirlerim için de yaptım tekrar.

MALZEMELER:

250 gr. maargarin veya tereyağ
1 su bardağı + 2 yemek kaşığı şeker
4 adet yumurta (sarısı ve beyazı ayrılmış)
9 yemek kaşığı limon suyu
2 limon kabuğu rendesi
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
yarım çay bardağı un haline getirilmiş ceviz

Sosu İçin;
1 su bardağı pudra şekeri
1 limon suyu



YAPILIŞI:


1- Oda ısısında bekletilip yumuşatılmış margarini, şekerle köpük köpük olana kadar çırpıyoruz. Yumurta sarılarını birer birer ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.

2- 4 yemek kaşığı limon suyu ve 2 limon kabuğu rendesini ilave ediyoruz. Un, kabartma tozu,vanilya ve ince çekilmiş cevizleri de katıp karıştırıyoruz. (unu yavaş yavaş ekleyin 2 bardağın hepsini birden eklemeyin ki çok koyu bir kıvam olmasın. Yumurta aklarını eklemeden önce kek hamuru biraz kıvamlı oluyor çok koyu oldu deyip endişelenmeyin. Yumurta aklarını ekleyince daha akışkan bir kıvam elde edeceksiniz.)

3- Yumurta akını kar gibi katılaşana kadar çırpın.(içine bir tutam tuz atın ki daha güzel köpürsün) Tahta kaşıkla keki çırpmadan yumurta aklarını kek hamuruna ekleyin. Akları karıştırırken biraz sulanabilir bu normaldir yavaş yavaş karıştırarak kek hamuruna yedirin.)

4- Kelepçeli fırın tepsisini yağlayıp hamuru üzerine dökün. Önceden 180 derece ısıtılmış fırın da yaklaşık 30-35 dakika pişiriyoruz. (tüm keklerde olduğu gibi ilk 20 dakika fırını açmıyoruz. 25. dakika da kontrol için açabilirsiniz.

5- Piştikten sonra kekin yüzeyine birçok yerinden bıçak veya kürdan batırın ve 4 yemek kaşığı limon suyunu üzerine gezdirin. Keki soğumaya bırakın.

6-Pudra şekerini, 1 limon suyu ve 1 limon kabuğu rendesiyle karıştırıp kekin üzerine döküyoruz.

IMG_2245

25 Mart 2013 Pazartesi

TURHAL TARHANASI

IMG_1814

Turhal'da tarhana katıktan yani süzme yoğurttan yapılır. Katık almak için Samsun'un Havza ilçesine gidilir oradan alınır. Öyle 3-5 kilo değil 40-50 kilo alınır ve komşuların yardımı ile yapılır.

Büyük bakır kazanın ki bu kazana da cıngıllı kazan denir içine katık sulandırılır üzerine yumurta, un ve aşurelik buğdayda çekilir ve kırılır bu da eklenip büyük bir ateş yaıkılır ve kazan bu ateşin üzerine konulur. Tarhana kaynayıp koyulaşana kadar karıştırılarak pişirilir.



Pişen tarhana hafif ılınınca yoğurulur. Yoğrulan tarhanaya yuvarlak şekil verilerek
cığ denilen kendirlerin üzerine dizilip kurutulur. Diğer yani un tarhanasına göre biraz daha meşakkatlidir. Tek başına yapılabilen bir tarhana değildir yani mutlaka komşularla yapılır..

Hatta tarhana pişince onun sıcağına hemen tereyağ yakılır ve üzerine dökülüp kaşıkla yenir. O hali bile nefis olur. İnşallah bir gün Turhal da Tarhana yapımına rast gelirsem resimlerim o zaman daha güzel anlarsınız inşallah.

İşte her yöreye ait güzel tarhana çeşitleri var bu da bizim memleketin tarhanası.


MALZEMELER:

2- 3 diş tarhana
2 diş sarımsak
1 su bardağı haşlanmış nohut
su,tuz

YAPILIŞI:

1- Tarhanayı akşamdan ıslatıyoruz. yani suyun içine koyup yumuşamasını sağlıyoruz.

2- Sabah Yumuşayan tarhananın suyunu süzüyoruz ve tencereye su ekleyip sürekli karıştırarak kaynatıyoruz.

3- Kaynayan çorbamızın içine ezilmiş sarımsağı ve nohutu da ekleyip yarmaları pişene kadar pişiriyoruz. Çorba koyulaştıkça azar azar sıcak su ekliyoruz.

4- Pişen çorbamızın üzerine tereyağ eritip üzerine nane ilave edip sıcak çorbanın üzerine gezdiriyoruz. Kışın o soğuk günlerin de içip içimizi ısıtıyoruz ve hasta olmuyoruz Allah'ın izni ile.

                                                                          AFİYET OLSUN....

24 Mart 2013 Pazar

TARÇINLI MİNİ KURABİYELER


IMG_2319

Çayın yanına nefis ve değişik bir kurabiye arıyorsanız işte tam size göre bir kurabiye. Hatta gün sofranız da mutlaka olmalı. üstelik yapımı pişmesi sadece 30 dk. hadi kolay gelsin...

MALZEMELER:

1 yumurta sarısı
200gr.tereyağ veya margarin
100 gr. pudra şekeri
yarım çay bardağı buğday niişastası
1 tatlı kaşığı dolusu tarçın
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
un

Üzeri için;
1 yumurta akı
1 yemek kaşığı şeker
1 su bardağı iri çekilmiş fındık ve isteğe bağlı olarak damla çikolata

YAPILIŞI:

1- Un, kabartma tozu ve vanilya hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alıp hepsini karıştırıyoruz.

2- Karışan sıvı malzemelerin üzerine un kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip ele yapışmayan bir hamur elde diyoruz. Unu yavaş yavaş ekleyin ki çok sert bir hamur olmasın

3- Yoğurulan hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizle minik toplar yapıyoruz.

4- Fındık içi ve şekeri bir kasede karıştırın. Kurabiyeleri önce yumurta akına ardından da fındıklı harca bulayıp yağlı kağıt serili olan tepsiye diziyoruz.

5- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 15-20 dk. pişiriyoruz. Soğuyunca servis ediyoruz.


                                                                    AFİYET OLSUN....

21 Mart 2013 Perşembe

ZEYTİNLİ BİBERLİ MUFFİN


IMG_2262

Portakallı Cheescake'den sonra yaklaşık 3 hafta geçmiş bir sürü yeni tarif denedim. İnşallah gün gün bunları sizlerle paylaşacağım.

İlk olarak tuzlu mini muffinlerle başlayalım.Her daim evde olabilen malzemelerle yapabilceğiniz nefis muffinler.  Çocukların çok seveceği yumuşacık bir tarifle sizleri  baş başa bırakıyorum.

MALZEMELER:

2 su bardağı un
yarım su bardağı ayçiçek yağı
2 yumurta
1 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
yarım çay bardağı küp küp doğranmış salatalık turşusu
yarım çay bardağı küp küp doğranmış közlenmiş kırmızı biber
yarım çay bardağı doğranmış yeşil veya siyah zdeytin
4 adet taze soğan
yarım demet ince kıyılmış maydanoz
tuz, karabiber
(isteğinize göre sosis veya sucuk da doğrayabilirsiniz )

YAPILIŞI:

1- Yumurta, kabartma tozu, un, yoğurt, yağ ,tuz, karabiberi karıştırma kabına alıp mikser ile çırpın.

2- Doğramış olduğumuz sebzeleri de karışıma ekleyip kaşık yardımı ile karıştırıyoruz.

3- çok akışkan olmayan ama çok da katı olmayan bir karışım elde ediyoruz. Karışımı (ben silikon muffin kalıbı kullandım)muffin kalıplarının içine birer kaşık koyuyoruz.Çok fazla koymayın ki taşıp şekilsiz olmasın.

4- Önceden ısıttığımız 180 derece fırında yaklaşık 20-25 dakika pişiriyoruz.

5- Muffinlerimizi fırından çıkartıp soğuduktan sonra servis yapıyoruz.



NOT:(Muffin kalıbınız yada kağıt kalıplarınız yoksa kek için kullandığınız kek kalıbında da yapabilirsiniz)