31 Ekim 2012 Çarşamba

BONİ BONLU KURABİYE

IMG_1456

Hep yapmak istediğim ama bir türlü cesaret edemediğim bir kurabiyeydi bonibonlu kurabiye. Oğluşumun yarın okulda paylaşım günü çocukların hoşuna gidebilecek bir kurabiye börek bir şey yapayım derken bu tarif aklıma geldi tüm cesaretimi toplayıp yaptım ve harika oldu. Harika olmasında ki bir artı sebepte oğluşumun elleri değdi beraber yaptık bu kurabiyeleri.
Çayın yanında da harika gider Bu tarifi de yine Gelibolu17'nin ev sahibliği yaptığı 77. Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine gönderiyorum.

İnternette bir çok tarif vardı bende kendimce bir tarif oluşturdum işte tarif;


MALZEMELER:

125 gr.tereyağ
1 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı nişasta
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 çay bardağı portakal veya mandalina suyu (isteğe bağlı)
2-3 yemek kaşığı kakao
1.5 su bardağı pudra şekeri
1 çay kaşığı tarçın
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

ÜZERİ İÇİN;
3-4 Kutu Boni bon

YAPILIŞI:

1- Tereyağını eritip soğutun ve tüm malzemeleri un hariç geniş bir karıştırma kabında karıştırın ve iyice bir birleriyle özleştirin.

2- Ardından unu yavaş yavaş ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.

3- Hamurdan ceviz büyüklüğün de parçalar koparıp yassılaştırın ve üzerlerine bonibonları batırıp kağıt serili tepsiye dizin.

4- Önceden 180 derece önceden ısınmış fırında 10-15 dk. pişirin.

5- Soğuduktan sonra servis yapın.

                                                                   AFİYET OLSUN.....

NOT: Bonibonlar erir diye endişelenmeyin bazıları hafif bir çatlama oluyor ama erimiyor.
                Kurabiyelerin renginin daha koyu olmasını isterseniz kakao oranını artırabilirsiniz.
                Bu malzemelerden 40 tane kurabiye çıktı.

30 Ekim 2012 Salı

TAVA BÖREĞİ

DSC04011

Malzemeleri her daim evde bulunduğundan yapımı kolay yemesi lezzetli bir börek. Ani gelen misafirler için ve pazar kahvaltıları için nefis bir börek ...

Bu tarifi de 77.Porselen Demlik Çay Saati Etkinliğine gönderiyorum...Gelibolu17'ye de kolay gelsin diyorum..

MALZEMELER:

2 adet yufka
1 yumurta
1 su bardağı süt veya su
1 çay bardağı sıvıyağ

İÇİ İÇİN;

Beyaz peynir,
Kaşar peyniri,
Maydonoz,

YAPILIŞI:

1- Yumurta, süt ve sıvı yağı bir kase de karıştırın.

2- Geniş bir tavayı hafif yağlayın ve yufkanın bir tanesini bütün olarak tavaya serin fazlası kenarlardan taşsın.

3- Diğer yufkayı elinizle ufak parçalara yufkanın yarısını ayırın ve yumurtalı sosun içine batırarak tavaya gelişi güzel dizin.

4- Ardından peynirli harcı yufkaların üzerine dökün ve kalan yufkaları da sosa batırıp tavanın dışında kalan kısımları da içe kapatıyoruz.

5- Kalan sosu da yufkaların üzerine gezdirip böreği yaklaşık 15-20 dakika sosunu çekmesi için bekletiyoruz.

6- Tavayı ocağa koyuyoruz çok harlı olmayan ateşte her iki tarafını kızartıyoruz. İlk sıcağı çıktıktan sonra servis ediyoruz.

                                                                                          AFİYET OLSUN...

29 Ekim 2012 Pazartesi

DEMİR DÖKÜM TENCERE ÖDÜLLÜ YEMEK YARIŞMASI...

Harika bir demir döküm tencere kazanmaya ne dersiniz ? Yemek Gurmesi sitesinin yarışması. yapmanız gereken şey bloğunuzda yarışma linkini paylaşmak ve resimli bir tencere yemeği tarifi yayınlamak.

http://www.yemekgurmesi.com/demir-dokum-tencere-odullu-yemek-tarifleri-yarismasi.html


GÜVEÇTE ETLİ NOHUTLU KURU BAMYA

IMG_1436

Kuru bamyayı tazesinden daha çok seviyoruz. Bu nedenle yaz kış tercihim kuru bamya. Biz daha çok tavuk etiyle pişiririz ama bu defa et kullandım tadı da harika oldu. Bu tarifimi de Yemek Gurmesi sitesinin Yarışmasına gönderiyorum. Hayırlısı bakalım…

MALZEMELER:

İki kase kuru bamya
1 kase haşlanmış dana eti
1 adet orta boy soğan
2 orta boy domates
2 adet çarliston veya yeşil biber
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı biber salçası (miktarı azaltabilirsiniz)
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 adet limonun suyu veya limon tuzu
1 tatlı kaşığı sirke
Tuz, sıvıyağ, karabiber, kırmızı biber

YAPILIŞI:

1- Bamyaları kaynar su da çok yumuşatmadan haşlayın ve süzün. Süzülen bamyaları dizili iplerden çıkarın.

2- Güveç tenceresini ocağa koyun. Yağı, küp küp doğradığınız soğanları ve biberleri koyup kavurun. Pembeleşen soğanların üzerine etleri de koyup hafif kavurun.

3- Yine küp doğradığınız domatesi, salçaları ekleyip kavurmaya devam edin.

4- Kavrulan sebzelerin üzerine baharatları, sirkeyi ve limon tuzunu ilave edin. Bamyaları ve nohutu da ekleyip hafif bir şekilde tüm malzemeleri alt üst ediyoruz. Güveçin içine en son kaynamış suyu ekleyip güveçin ağzını alüminyum folyo ile sıkıca kapatıp yaklaşık 20 dakika kısık ateşte pişirin.

5- 20 dakika sonra yemeği kontrol edin muhtemelen pişmiş olacak.

6- Ocağın altını kapatsanız da yemek güveçte piştiği için yaklaşık bir 10 dakika daha kendi kendine pişmeye devam edecek.

7- Yemeğimiz dinlendikten sonra servis yapıyoruz.


                                                                                           AFİYET OLSUN.....

19 Ekim 2012 Cuma

PATLICANLI ve SOĞANLI ALT ÜST BÖREĞİ

IMG_1403


Sanırım 8 ay da almadığım kiloları son ayda almaya kararlıyım. Nette her dolaşmamdan sonra kendimi mutfakta bulur oldum. Kim ne yapmış acaba diyorum resimler harika kesin tatları da harika olmuştur diyip kolları sıvıyorum. Ki bu börekte tam ağızlara layık çıtır ve çok katlı enfes yazarken bile ağzım sulanıyor. Bu börek artık favorilerim arasına girmiş durumda.

Sevgili Hayat Cafe Melihacım da görür görmez denemem lazım dedim. İç malzemesini isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Mesela bol soğan ve kıymalısı da nefis olur. Yapıp deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

Tarife tamamen uyulmuştur sadece iç malzemesini biraz değiştirdim.:))

MALZEMELER:

1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı sirke
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
1 su bardağı su
1 yemek kaşığı toz şeker
Alabildiği kadar un
Arasını yağlamak için erimiş tere yağ + sıvıyağ

İÇİ İÇİN:

3 Adet orta boy kuru soğan
2 Adet patlıcan
2 Adet kırmızı kaypa biberi
Sıvıyağ
1 yemek kaşığı salça
Karabiber, toz kırmızı biber, tuz

cats


YAPILIŞI:


1- Hamuru için tüm malzemeleri karıştırıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın. 30 bezeye bölüp 10 dakika dinlendirin,

2- Bu arada için için soğanları ve biberleri küp küp doğrayıp sıvıyağda pembeleşene kadar kavurun. Ardından yine küp küp doğradığınız patlıcanları ilave edip kavurmaya devam edin.Patlıcanlar pişince üzerine salça ve baharatları da ilvave edip bir tık daha pişirip ocağın altını kapatın. Ve ılımaya bırakın

3- Dinlenen hamurları servis tabağı büyüklüğünde açın. Aralarına eritilmiş margarin sürerek 15'erli iki grup hazırlayın. Buzdolabında 15 dakika dinlendirin.( Hamurlar küçük olduğu için benim gibi siz de hamur açamayanlardansanız endişelenmeyin hamur yumuşak olduğu için ve aralarına tereyağ sürdüğünüz için dolaptan çıkarınca elde çok kolay açılıyor.)

4- İlk hamur grubunu alarak elinizle tepsi büyüklüğünde iyice inceltin ve tepsiye yayın. Üzerine harç malzemesini dökün ve diğer hamuruda elinizle açıp üzerine kapatın. Kare dilimler kesip kalan yağı üzerine sürün...

5- Kızdırılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

1cats


                                                                                                     AFİYET OLSUN...





15 Ekim 2012 Pazartesi

İNCİRLİ ve CEVİZLİ KEK

IMG_1325


Herkese mutlu haftalar. Bayram yaklaşırken herkesi tatlı telaşlar almaya başladı sanırım. O nedenle ben de bu haftaya tatlı bir tarifle başlayayım dedim.
Harika bir kek ama misafirler için bir gün önceden yapılmalı bir gece beklerse daha güzel oluyor kesinlikle.


MALZEMELER:

10 adet kuru incir
3 yumurta
1 su bardağı kırılmış ceviz
2 çay kaşığı tarçın
2 çay kaşığı mahlep
2 yemek kaşığı tereyağ (dolu dolu)
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı demlenmiş sıcak çay
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

ÜZERİ İÇİN;
Hazır Çikolata Sos ( isteğe bağlı)

YAPILIŞI:

1- Genişçe bir kabın içine incirleri minik minik doğrayın. mahlep, tarçın, ceviz, şeker ve eritip ılıttığınız tereyağını koyup karıştırın. 1 su bardağı sıcak çayı da ekleyip tekrar karıştırın ve 20 dakika bekletin.

2- Yumurtaları başka bir kapta çırpın ve cevizli karışıma ekleyin. Bu karışıma kabartma tozu ve unu yavaş yavaş ekleyip çok koyu olmayan bir kıvam elde edin.

3- Kek kalıbını yağlayıp hamuru ilave edin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30- 35 dk. pişirin.

4- Fırından çıkartıp soğuttuğunuz kekin üzerine hazır çikolata sos döküp servis yapın.


                                                                                               AFİYET OLSUN







2 Ekim 2012 Salı

FIRIN DA PATLICAN KEBABI

IMG_1077

Patlıcan yazın vazgeçemediğimiz 1 numaralı sebzemiz. Kızartması, salatası, yemeği her çeşidi nefis yoğurtlu yoğurtsuz harika bir lezzet. Şimdi vereceğim bu kebap tarifi de patlıcan sevenlerin vazgeçemeyeceği bir tat olacak. Patlıcanların tadı kaçmadan sizde deneyin derim...

MALZEMELER:

1 kilo dana kuşbaşı
5-6 adet orta boy etli patlıcan
6 adet domates
8-10 adet sivri biber (acı olursa daha güzel olur)
1 adet soğan
3-5 diş sarımsak
1 yemek kaşığı salça
tereyağ,tuz, karabiber

Kızartmak İçin;
sıvıyağ


YAPILIŞI:

1- Patlıcanları alacalı soyup uzun uzun dörde bölün ve tuzlu suda acı suyu çıkana kadar bekletin.

2- patlıcanlar acı suyunu bırakırken tencereye almış olduğumuz tereyağında küp küp doğradığımız sarımsak ve soğanları kavuruyoruz.

3- Kavrulan soğan ve sarımsakların üzerine etleri ilave edip renkleri dönene kadar kavurun ve salçayı ekleyin. Salçayla da kavrulan etlerin üzeri geçecek kadar su koyun ve etler yumuşayana kadar pişirin.

4- Etler pişerken diğer yanda patlıcanları kızartıyoruz. Kızarttığımız patlıcanların fazla yağını çekmesi için havlu serili tabağa alıyoruz.

5- Patlıcanların ardından sivri biberleri de ortadan ikiye kesip kızartıyoruz.

6- Pişen etleri suyuyla beraber fırın tepsisine alıyoruz. Etlerin üzerine sırasıyla patlıcan , biber ve yarım ay şeklin de kalın dilimlemiş olduğumuz domatesleri diziyoruz.

7- En son olarak da tepsiyi fırına verip 180 derece de 15 dk. kadar pişiriyoruz.



                                                             AFİYET OLSUN...

1 Ekim 2012 Pazartesi

TAHİNLİ KURABİYE

tahinli kurabiye

Yine uzun zaman oldu bir şeyler yayınlamalı. Tadı nefis ağız da dağılan mis kurabiyeler. Tarifi tamamen bana ait bir çok tarif okudum kendimden de bir şeyler kattım işte bu minik kurabiyeler çıktı ortaya. sizde denerseniz sevinirim. Şimdiden afiyet olsun...

MALZEMELER:

1 su bardağı şeker
1 su bardağı tahin
1 çay bardağı süt
yarım bardak sıvıyağ
50 gr.tereyağ
1 yumurta sarısı
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
un

Üzeri için;
1 yumurta akı
ceviz,fındık,tarçın karışımı

tahinli kurabiye

YAPILIŞI:

1- Şeker, süt ve tahini iyice karıştırın.

2- Üzerine sıvı yağ ve oda sıcaklığında yumuşamış olan tere yağını koyun.

3- Yumurta sarısını da ekleyip tüm malzemeleri birbiriyle özdeşleştirin.

4- En son un, vanilya ve kabartma tozunu da ilave edip sert bir hamur elde edin.

5- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp hafif yassılaştırın. Önce yumurta akına ardından ceviz fındık ve tahin karışımına batırıp yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.

6- 180 derece de 20-25 dk. hafif pembeleşene kadar pişirin.


                                                                                            AFİYET OLSUN...