20 Ağustos 2011 Cumartesi

DOMATES ve SUCUKLU PİDE

DSC04746

Yapılışı oldukça basit ve tadı da harka bir lezzet. Geçen hafta Oktay Ustanın yaptmış olduğu ve benim de evdeki bayat pideleri nasıl değerlendiririm düşüncesinden kurtaran bir tarif oldu.

Sahur için ne yapsam telaşına düşenlere değişik bir öneri ve Çocuklar içinde gayet besleyici ve yumuşak bir atıştırmalık.

Yine bu tarifimi de Gelibolu 17 ve Cafemis'in ev sahipliğini yaptığı Ramazan Etkinlikleri-1’e gönderiyorum. Bence bir uğrayıp etkinlikteki birbirinden değişik tariflere bir göz atın derim. Harika tatlar var kaçırmayın.

Malzemeler:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 adet bayat ramazan pidesi (ben ankaranın halk ekmek ramazan pidesini kullandım)
2 adet domates
3 yumurta
2.5 bardak süt
1 su bardağı rendelenmiş kaşar
yarım kangal sucuk
tuz,karabiber

Yapılışı:
1-
Ekmekleri istediğiniz şekilde kesin. Her iki yüzeyine de tereyağ sürün ve fırın kabına hafif üst üste gelecek şekilde dizin.

2- sucukları ince ince dilimleyin ve ekmeklerin aralarına sererpiştirin.

3- Domatesleri de yarım ay şeklinde kesip ekmeklerin kenarlarına gelişi güzel dizin.

4- Yumurtalar ile sütü çırpın. İçine tuz ve karabiber ilave edip tatlandırın. Hazırladığınız sosu ekmeklerin üzerine dökün.

5- En son kaşar rendesini de ekleyip önceden ısıtılmış fırında 30-35 dk. pişirin.

6- Ekemkelrin yüzü kızarınca fırından alın.
7- Salatalık ve domatesle servis yapın. Afiyet olsun.

cats12


NOT: ben bu tarifi gece 12 de hazırlayıp saat 3'de fırına verdim.

Bence fırına vermeden önce mutlaka yarımsaat veya 1 saat sosunu çekmesi için bekletilmeli. O zaman daha lezzetli oluyor.

Fırına verirken fırın tepsisinin yüzünü alüminyum folyo ile sarın ki kaşarlar hemen yanmasın.yaklaşık 10 dk. sonra alın.

19 Ağustos 2011 Cuma

PATLICANLI MUSKA BÖREĞİ

muska böreği

Böreklerin en güzel hallerinden biri. Kızartılmış muska böreği isterseniz fırın da da yapabilirsiniz ama ben kızartarak yaptım. İftara yanın da sarımsaklı yoğurtla beraber servis yapabilirsiniz ki ben öyle yapıyorum.

Özellikle kıymalı patatesli harç ile de yapıp yine yanın da sarımsaklı yoğurt sunarsanız da harika oluyor..ama ben patlıcanı çok sevdiğim için patlıcanlı yaptım.
Bu tarif misafirleriniz için harika bir ara sıcak olacaktır.

bu iki tarifimi de Gelibolu 17 ve Cafemis'in ev sahipliğini yaptığı Ramazan Etkinlikleri-1’e gönderiyorum.

Malzemeler:
2 adet yufka

Yapıştırmak için; su veya yumurta akı

İç Malzemesi;
250 gr. Kıyma
1 adet soğan
1 adet patlıcan
2 adet domates
1 adet sivri biber
Sıvıyağ
Tuz, karabiber

Yapılışı:

1-İlk olarak iç malzememizi hazırlıyoruz. Tüm malzemeleri zar büyüklüğünde doğruyoruz.sırayla kavuruyoruz.

2-Tenceremize sıvıyağı koyup soğanları ve biberleri pembeleşene kadar kavuruyoruz. Ardından kıymayı da ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.

3-Ardından patlıcanları da soğan kıyma karışımına katıp patlıcanların rengi dönene kadar kavuruyoruz. En son domates,tuz ve karabiberi de ilave edip patlıcan kendi suyunu çekene kadar pişiriyoruz.( NOT: malzemeler zaten çok küçük doğrandığı için pişmesi çok çabuk olacak)

4-Harcımız pişip soğumasını beklerken yufkalarımızı kesicez.

5-Yufkamızı tezgaha serip ortadan ikiye kesiyoruz. 2 yufkayı da böyle kestikten sonra bütün yufkaları üst üste koyup 4 parmak kalınlığın da şeritler kesin.

6-Kesilen yufkaların ucuna iç harcımızdan 1 tatlı kaşığı koyup önce kendine doğru bir kare oluşturacak şekilde sonra da sağa ve sola düzgün üçgenler şekilnde katlayın ve yufkanın ucunu su veya yumurta akı ile ıslatarak kapatın.

7-Kızdırılmış sıvıyağ da kızartın ve peçete serdiğiniz tabağa alıp fazla yağını çektikten sonra servis tabağın da sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.
Afiyet olsun.

18 Ağustos 2011 Perşembe

KIZARTILMIŞ GÜL TATLISI

DSC04740

Ramazan da tatlıda olmasa olmaz değimli. Normal zaman da yemek yedikten sonra çok fazla tatlı yapmasak da ramazan da iftara misafirimiz olsa da olmasa da mutlaka bir çeşit tatlı olur soframız da.
Bu tarifim de Lezzet Dergisinin Nisan sayısından. Şerbetli değil ama çıtır çıtır bir tatlı. Ertesi gün bile çıtırlığından bir şey kaybetmiyor. Denemeniz tavsiyesiyle afiyet olsun..

bu iki tarifimi de Gelibolu 17 ve Cafemis'in ev sahipliğini yaptığı Ramazan Etkinlikleri-1’e gönderiyorum.

Malzemeler:
1 yumurta
1 çay bardağı sıvıyağ
1 çay bardağı pudra şekeri
1 çay bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

Kızartmak için,
Ayçiçeği yağı

Üzeri için;
Pudra şekeri

Yapılışı:

1-Yumurta, yoğurt, şeker, sıvıyağ, vanilya, kabartma tozu ve unu yoğurma kabına alıp yoğurun.
2-Yumuşak bir hamur elde ettikten sonra hamurun üzerini nemli bir bezle örtüp yaklaşık 30 dk. Dinlendirin.
3-Dinlenen hamurdan bezeler koparıp merdane ile ince açın ve uzun şeritler kesin
4-Her bir şeridi iki ucundan tutup ters yöne doğru bükün ve rulo şeklinde sararak gül şekli verin ve üstten hafif bastırın.
5-Bol yağda kızartın. Kızarttığınız hamurları havlu kağıdın üzerine alın.
6-Servis tabağına yerleştirip üzerine pudra şekeri serpiştirin.
7-Afiyet olsun.

Not: hamurları biraz sıkı sarınki kızartırken açılmasın.

16 Ağustos 2011 Salı

DOMATESLİ NOHUTLU BULGUR PİLAVI JÜLYEN DOĞRANMIŞ SEBZELİ TAVUK EŞLİĞİNDE

bulgur pilavı

Başlığa bakar mısınız ? ne kadar da afili oldu. Kimisi şimdi altı üstü bulgur pilavı sotelenmiş sebzeli tavuk işte diyecek. Aman olsun.:))

İftar için güzel lezzetli bir tarif. Geçen akşam gelen misafirlerim için yapmıştım. Afiyet bal olsun arkadaşlar.. hayırlı iftarlar…
bu iki tarifimi de Gelibolu 17 ve Cafemis'in ev sahipliğini yaptığı Ramazan Etkinlikleri-1’e gönderiyorum.

DOMATESLİ NOHUTLU BULGUR PİLAVI
Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 adet domates
1 bardak et suyu veya bulyon
Tere yağ, sıvıyağ
Tuz ve su
Yapılışı:
1-
Tereyağını ve sıvıyağı tencereye alıyoruz eriyen yağın üzerine yıkayıp süzdüğümüz bulgurları ekleyip bulgurlar tane tane olana kadar kavuruyoruz.
2-Daha sonra üzerine kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ilave ediyoruz.
3-Suyunu, tuzunu ve haşlanmış nohutu ilave edip pişmeye bırakıyoruz.

bulgur pilavı 2

JÜLYEN DOĞRANMIŞ SEBZELİ TAVUK
Malzemeler
:
2 adet tavuk göğsü
2 adet havuç
1 adet kabak
1 adet dolmalık biber
1 adet kırmızı kaypa biberi
Tuz, karabiber,köri
İstediğiniz baharatlar
Sıvıyağ

Yapılışı:
1-İlk olarak tüm malzemeleri jülyen doğruyoruz.
2-Yanmaz tavamıza jülyen doğradığımız tavukları koyup suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.
3-Pişen tavukların üzerine sıvıyağı ekleyip soteliyoruz.
4-Sotelenen tavukların üzerine pişme sırasına göre ilk olarak havuç daha sonra kabak, kırmızı biber ve yeşil biber ilave ediyoruz.
5-Tavamıza en son da baharatları da ekleyip yüksek ateşte sebzeleri yakmadan pişiriyoruz. Afiyet olsun…

14 Ağustos 2011 Pazar

MISIR ÇORBASI

mısır çorbası

Ramazan iftarı hiç çorbasız olurmu işte değişik bir çorba arayıpta bulamıyorsanız size bir öneri. Eşimin her zaman bayılarak içtiği bir çorba. Krema koymadan da yapabilirsiniz:))

Bu tarifi Gelibolu 17 ve Cafemis'in ev sahipliğini yaptığı Ramazan Etkinlikleri-1’e gönderiyorum.

Malzemeler:
2 kaşık un
2.5 bardak süt
2 bardak su
2 kutu konserve mısır
1 kaşık tere yağ
1 kutu krema
Tuz, karabiber

Yapılışı:
1
-Tencereye tereyağını koyup unu kavuruyoruz.

2-Unumuz hafif kavrulduktan sonra üzerine yavaş yavaş sütü ve suyu ekleyip çırpıcı ile topaklanmaması için hızlı hızlı karıştırıyoruz.

3-Çorbamız kaynamaya yakın içine mısır ve tuzunu ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Yaklaşık 10 dk. Kaynatıyoruz.

4-Kaynayan çorbamızı ocaktan almaya yakın içine kremasını ekleyip karıştırıyouz. Ve çorbamızı ocaktan alıyoruz. Üzerine karabiber serpip servis yapıyoruz. Afiyet olsun..

9 Ağustos 2011 Salı

KARANFİLLİ ŞEFTALİLİ KURU DUT KOMPOSTOSU

komposto

Ramazan ayının vazgeçilmezidir kompostolar. İşte size iftarda içinizi ferahlatacak buz gibi bir komposto tarifi.
Bu tarifi Gelibolu 17 ve Cafemisin ev sahipliğini yaptığı Ramazan Etkinlikleri-1’e gönderiyorum.

Malzemeler:
1 kilo şeftali
2 su bardağı dut kurusu
2.5 su bardağı şeker
4 litre su
5-6 adet karanfil

KOMPOSTO2

Yapılışı:
1-İlk olarak şeftalileri küp küp doğrayıp bir kaseye alıyoruz. Şeftalinin çekirdeklerini kenarlarında çok az şeftali kalacak şekilde kesiyoruz.

2-Tenceremize suyu, şekeri , şeftali çekirdeklerini, karanfili ve dut kurusunu koyup kaynatıyoruz.

3-Şeftali çekirdekleri kompostonun suyuna renk verecek

4-Kompostomuz kaynadıktan 10-15 dk. Sonra küp küp doğradığımız şeftalileri de ekleyip bir taşım daha kaynatıyoruz.

5-Pişen kompostomuzun içinden şeftali çekirdeklerini çıkartıp kaselere servis yapıyoruz.

6-Soğuyunca afiyetle içiyoruz. Hayırlı iftarlar…

2 Ağustos 2011 Salı

MANTARLI DOMATES SOSLU PENNE MAKARNA

mantar lı domates soslu penne makarna

Hepinize hayırlı Ramazanlar sevgili blog arkadaşlarım. Bugün ilk sahur firemizi verdik ve sahura uyanamadık:(( nedendir anlayamadım ama eşimin de benim de telefonlarımızın alarmları çalmadı. Ezan okunurken uyandık ama bu gece daha temkinli yatıp telefona 2-3 alarm kurmayı düşünüyorum.

Acıktın mı diye sorarsanız hiç acıkmadım ama sadece biraz susadım. Zaten iftara da şunun şurasında ne kaldı sanki 5 buçuk saat falan.

Gelelim tarifimize hafif ramazan için alternatif bir tarif.
Tarifi Ramazan etkinliği düzenleyen Gelibolu17 ve Cafemis bloğuna yolluyorum .


Malzemeler:
Yarım pakette penne makarna
10-12 tane mantar
2 domates
2 biber
1 soğan
1 yemek kaşığı salça
yağ, tuz, karabiber

Üzeri için ; kaşar rendesi

Yapılışı:

1-ilk olarak makarnaları haşlıyoruz.

2-Makarnalar haşlanırken tavada soğan, mantar ve biberleri kavuruyoruz.

3-üzerine salça ve küp küp doğranmış domatesleri ilave edip karıştırıyoruz.
en son tuz ve baharatları ilave edip ocaktan alıyoruz.

4-haşlanmış makarnaları süzdükten sonra ayrı bir kapta mantarlı harç ile karıştırıp fırın tepsisine döküyoruz.

5-Üzerine kaşar rendeside ekleyip ısıtılmış fırında kaşarlar kızarana kadar bekletiyoruz.

Afiyet olsun