31 Ocak 2011 Pazartesi

YUMURTA PİYAZI

yumurta salatası


Yumurtanın en sevdiğim hallerinden biri de işte bu salata. Bol yeşillikle ve ve bol limonla yazarken bile canım çekti:) Pazar kahvaltılarınız için değişik bir alternatif..
İşte yumurta piyazının yapılışı:

Malzemeler:
5-6 adet haşlanmış yumurta
3 dal taze soğan
Yarım demet maydonoz
Dereotu
4-5 yaprak marul
Limon, pul biber, karabiber
Tuz, zeytinyağı, nar ekşisi(isteğe bağlı)

Yapılışı:
Haşlanmış yumurtalarımızı çok küçük olmamak kaydıyla doğruyoruz. tüm yeşillikleri de yumurtaların üstüne doğrayıp baharatlarını da katıp servis ediyoruz. Afiyet olsun…

OĞLUŞUM 2 YAŞINDA

DSC03808

Geçte olsa oğlum için yaptığım yaş pastamı yayınlıyorum. Artık bütün derdini anlatabiliyor. İstediği İstemediği her şeyi söyleyebiliyor.
Son zamanlarda en çok Hoşuma giden ise gelip kucağıma oturup önce boynuma sarılıyor ardından anne seni çok seviyom demesi.
Allahım isteyen bekleyen herkese sağlıklı hayrılı evlatlar nasip etsin…

Pastamın tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Tek fark üç katlı yaptım ve bir katına çikolata parçaları diğer katına muz dilimleri koydum….
Dilim fotoğrafını çekemedim çünkü çekmeye fırsat olamadan yendi bitti

pasta

ERİŞTE

erişte

Güneşli ve Karlı bir Ankara gününden herkese selamlar. İki gündür durmaksızın yağan kar bugün için sanırım yağmaya biraz ara verdi. Dışarısı çok soğuk balkona çıkıp bir şey almak için bile insan donuyor.
Annemin yazın komşularıyla beraber hazırladığı eriştelerden bende Ankara’ya gelirken baya bir aldım. Kaynayan suya atıp haşladıktan sonra üzerine peynir serpip yemesi harika oluyor. Bu defa farklı bir erişte tarifi vereceğim işte yapılışı:

Malzemeler:
2 kase erişte
1 yemek kaşığı tere yağ
1 yemek kaşığı sıvıyağ
3 bardak su
1 bardak et veya tavuk suyu( bulyonda kullanabilirsiniz)
Tuz

Yapılışı:
Tenceremize tere yağ ve sıvıyağı koyup kızdırıyoruz ardından eriştelerimizi yağın üzerine koyup rengi değişene kadar kavuruyoruz. (Dikkatli kavurun ki erişteler yanmasın.) Ardından da suyumuzu ve tuzumuzu ekleyip pilav gibi pişiriyoruz.
Eriştenin tane tane olmasını istiyorsanız da ocaktan aldıktan sonra sakın karıştırmayın. 15-20 dk. Kadar dinlendirin ve kapağın altına havlu peçete koyun ki terleyen su içine akmasın. Ve son olarak dinlenen eriştemizi tabağımıza alıp afiyetle yiyoruz.

Not: İsterseniz sarımsaklı yoğurtla da servis edebilirsiniz.:))

Bu tarifimi de Ben buldum etkinliğine gönderiyorum…

28 Ocak 2011 Cuma

MAKARNA SALATASI

DSC03609

Hayırlı cumalar...
Makarna salatasını hemen hemen herkes bilir bende arşivimde bulunması açısından ekleyeyim dedim. ani gelen misafirler için çabucak hazırlanan lezzetli bir salata.

Malzemeler:
yarım paket boncuk makarna (istediğiniz her çeşit makarna olabilir)
1 kutu patates, bezelye, havuç garnitürü
6-7 adet kornişon turşu
yoğurt, mayonez
1 diş sarımsak

Yapılışı:
Makarnalarımızı haşlayıp süzgeçten geçiriyoruz. Birbirine yapışmasını önlemek için soğuk suyun altına tutuyoruz. makarnalarımız süzülürken yoğurt, mayonez ve dövülmüş sarımsağı da karıştırıyoruz. Makarnaları servis kasemize alıp üzerine garnitürü ve minik minik doğramış olduğumuz kornişoları ekliyoruz en son da yoğurdu salatamızın üzerine gezdirip iyice karıştırıyoruz. Arzuya göre üzerine çok az bir zeytinyağı dökebilirsiniz. Dereotu ile de süsleyip serviz ediyoruz. AFİYET OLSUN...

27 Ocak 2011 Perşembe

PATATESLİ SARMA BÖREK



Yine uzun bir ara verdim yazılarıma yorum yapıp beni yalnız bırakmayan arkadaşalrıma çok ama çok teşekkür ediyorum.
Patatesli börek severlere harika bir lezzet, yapımı oldukça kolay. Sıcacık çayın yanın da çıtır çıtır afiyetle yiyebilirsiniz.


Malzemeler:

Hamuru için:
1 kahve fincanı yoğurt
2 kahve fincanı su
1 kahve fincanı sıvıyağ
1 yumurta
Alabildiği kadar un

İç Malzemesi için:
4 adet haşlanmış orta boy patates
250 gr. Kıyma
2 adet kuru soğan
Maydonoz
İstediğiniz baharatlar

Yapılışı:
Hamur malzemelerini yoğurma kabımıza alıp çok sert olmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamurumuzu yarım saat kadar dinlendirin.
Hamur dinlenirken iç malzememizi hazırlayalım. Soğanlarımızı yağda kavurun üzerine kıymayı da ekleyip kavurmaya devam edin. Rendelenmiş patatesleri de kıyma ve soğana katıp kavurmaya devam edin. Baharatları da ekleyip iç malzememizi ocaktan alıyoruz.
Hamurumuzu 15 bezeye ayırıp her birini ayrı ayrı açın. Açmış olduğumuz hamurumuzun üzerine tere yağ sürüp hamurun üçte birini üzerine gelecek şekilde içe katlayın katlamış olduğunuz yere iç harcı koyup hamurun yarısına kadar sarıp diğer kalan kısmı el yordamıyla sarmış olduğunuz hamurun üzerine doğru sarın ve hamuru iki ucundan tutup ters yönlerde bükün. Bütün hamurlara aynı işlemi uyguladıktan sonra tepsiye dizip üzerlerine susam ve yumurta sürüp 180 derecelik fırında üzerleri kızarana kadar pişirin afiyet olsun..

20 Ocak 2011 Perşembe

DOMATES SOSLU KISIR


İşte sevgili yine kendi bulduğum bir tarif. Bilmiyorum siz de denediniz mi?Yazın Menemen olarak yaptığım domateslerden bu defa da kısırın içine kattım. Tadı çok hoş oldu hafif ekşi bir tad verdi.Siz de denerseniz bayılacaksınız.Bu tarifimi de sevgili arkadaşaım Hayattan Azıcık Estergon Yeşile gönderiyorum. Birbiinden ilginç ben buldum tarileri için buyrun tıklayın...

Malzemeler:
2 kase köftelik ince bulgur
yarım kavanoz domates sosu
1 yemek kaşığı domates salçası
bir tutam dere otu
bir tutam maydonoz
1 adet orta boy kuru soğan
3 dal taze soğan
4-5 yaprak marul
tuz, karabiber, pul biber
yağ, limon,nar ekşisi, sumak


Yapılışı:
İnce bulgurumuzu derin tencere veya kasenin içine alıp üzerine ilk olarak domates sosumuzu gezdiriyoruz. Ardından kaynar suyu da bulgurun üzerine çıkacak kadar döküyoruz ve ağzını kapatıp bulgurların şişmesi için bekliyoruz. Bulgurlar şişerken bir taraftan da iç malzemelerimizi ince ince kıyıyoruz. Daha sonra bulgurumuzu karıştırıyoruz ve kıydığımız malzemelerimizi kısırın üzerine döküp baharatlarını da ekleyip son kez bütün malzemelerimizi harmanlıyoruz. Yanın da turşu ile afiyetle yiyoruz.

14 Ocak 2011 Cuma

KURU DOMATESLİ PATLICAN SALATASI



Hayırlı cumalar.
Geçen akşam gelen misafirlerim için değişik bir salata yapsam ama nasıl olsa derken bu salata aklıma geldi çok güzel bir salata oldu. Önümüzde ki yaz daha fazla domates kurutacağımı şimdiden söyleyebilirim. Gelelim tarife tanıdık bir atrfi ama değişik bir lezzet..
bu tarifi ben buldum etkinliği için sevgili estergonyeşile gönderiyorum. kolay gelsin arkadaşım..


Malzemeler:
3 adet közlenmiş patlıcan (tabi yazdan hazırladığım patlıcanları kullandım. bakmak için tıkalyın.)
2 adet közlenmiş kırmızı biber
8-9 adet kurutulmuş domates
bir tutam maydonoz

Sosu için;
ince kıyılmış 2 kaşık ceviz
2 diş sarımsak
zeytinyağı
tuz, karabiber
pul biber, sumak

Yapılışı:
domateslerimizi kaynayan suda 5 dk. kadar haşlıyoruz.ardından bir peçenin üzerine koyup hafif bastırarak suyunu alıyoruz. Biber ve maydonozları kıyıp salata kasemize alıyoruz. patlıcan ve domatesleride ilave ettikten sonra sos malzemelerimizi ayrı bir kase de karıştırıp salatamızın üzerine döküyoruz. Afiyet olsun...

10 Ocak 2011 Pazartesi

KURUZE Çerkes Mantısı


Çerkezlerin meşhur yemeklerinden biri de Kuruze. Yoğurtlu patatesli enfes bir yemek bizim bey pek bi seviyor o nedenle de sevgili Gülay Teyzecim Pazar akşamı bizi kuruze yemeye davet etti Ellerine sağlık harika bir yemek oldu bol sohbetli bol kuruzeli bir akşamdı yedik yedik ki nasıl. .(Tabi Asenacım, Özlemcim ve Kadir Amcamın da Hakkını yemeyelim onların da ellerine sağlık)Bizim ufaklığın erken gelen uykusu yüzünden de erken kalkmak zorun da kaldık. Koray’ın kulaklarını da bol bol çınlattık tabi :))


İç Malzemesi için;
4-5 adet haşlanmış patates
Tuz, Toz kırmızı biber,karabiber

Hamuru için;
1 adet yumurta
3-4 su bardağı un
1-2 su bardağı su
Tuz

Sosu için;1 Kaşık tereyağ
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Toz kırmızı biber
Sarımsak ve yoğurt


Yapılışı:
Unu geniş bir kaba döküp ortasını açıyoruz. Yumurta ve tuzu ilave edip yavaş yavaş suyu ekliyoruz. Çok fazla yoğurup sert bir hamur elde ediyoruz ve hamuru dinlendiriyoruz.
Diğer yanda iç malzememizi hazırlıyoruz. Haşlanmış patatesimizi eziyoruz ve içine tuz, karabiber ve pul biberi ekleyip karıştırıyoruz.
İç malzememizi hazırladıktan sonra hamurumuzu bezelere ayırıp çok fazla inceltmeden açıyoruz. açtığımız hamuru bardakla keserek yuvarlak şekiller çıkarıyoruz. Bunların içine 1 tatlı kaşığı iç malzemeden koyup D şeklinde kapatıyoruz. Bütün mantıları bu şekilde hazırladıktan sonra kaynar suda pişiriyoruz. Tereyağı ve sıvıyağını kızdırıp üzerine toz biber ekleyerek bir sos hazırlıyoruz.Bu sosu sudan çıkardığımız kuruzemizin üzerinde gezdiriyoruz ki kuruzelerimiz birbirine yapışmasın. Ardından da tabaklarımıza alıp isterseniz üzerine saırmsaklı yoğurt döküp yada tek tek kuruzelerimizi sarımsaklı yoğurdun içine batırarak afiyetle şişene kadar yiyoruz. Ellerine sağlık Gülay Teyzecim…..

7 Ocak 2011 Cuma

KEREVİZ SALATASI


Cümleten hayırlı cumalar. Rabbim gününüzü aydınlık ve bereketli eylesin inşallah..
Yemeğinden çok salatasını yediğim kerevizin bu haline bayılıyorum şu görmüş olduğunuz salatanın hepsini ben yedim afiyetle herkesin bildiği tarifim için işte malzemeler;

1 adet kereviz
1 çay bardağı kırılmış ceviz
yarım portakal suyu
2 diş sarımsak
yoğurt, mayonez
tuz

Yapılışı:

REndelemiş olduğumuz kerevizi yarım portakal suyu ile ovuyoruz ki kararmasın ardından üzerine sarımsaklı yoğurtu, mayonezi ve kırılmış cevizi ilave edip iyice karıştırıyoruz. Ve salata tabağımıza alıyoruz. Afiyet olsun..

5 Ocak 2011 Çarşamba

MAYDONOZ MÜCRÜMÜ



Bu tarifi bilen varmı bilmiyorum ama dedemin çok sevdiği bir lezzetti. Aslında adı mücürüm değilde mücver olabilir. Sabah kahvaltıları için değişik bir lezzet. Kahvaltı için alternatif arayanların denemelerini tavsiye ederim.

Malzemeler:

1 bağ maydonoz
3 yumurta
2 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
tuz,karabiber
yonca ayçiçek yağı

Yapılışı:


Maydonozu yıkayıp temizledikten sonra saplarıyla beraber ince ince kıyıyoruz. Ardından üzerine yumurtaları krın .Un, Kabartmatozu, Tuz ve karabiberide katıp karıştırın. İsterseniz içine birazcık kaşar peyniri de rendeleyebilirsiniz.Ardından tavaya biryemek kaşığı kadar sıvıyağ koyup üzreine maydonozlu harcın yarısını dökün. Tavanız büyük ise hepsini dökün ben küçük tavada yaptım iki kişilik. İki yüzünü de kızartın. Yanın da sıcacık bir çay ile afiyet olsun....

2 Ocak 2011 Pazar

ZEYTİNYAĞLI KURU PATLICAN DOLMASI


Herkese mutlu ve sağlıklı bir yıl geçirmesi dileğiyle yeni yılda ilk tarifimi sizlerle paylaşıyorum.
Patlıcanı ne kadar çok sevdiğimi daha önce defalarca söylemiştim. Kurupatlıcan dolmasını ise evlenmeden önce hiç denememiştim daha doğrusu geçen yıla kadar hiç denememiştim taki cnn türk’te Mehmet Yaşin'le lezzet durakları isimli yemek programını izleyene kadar. Program da o kadar güzel bir kuru patlıcan dolması yaptılar ki yapmamak delilik olurdu. Bol salçalı domatesli harika soslu zeytinyağlı bir dolma oldu. Ve gelen konuklarım da çok beğendiler eğer patlıcan seviyorsanız bu lezzeti kesinlikle denemenizi tavsiye ederim…

Malzemeler:
16-17 adet dolmalık kuru patlıcan
2 su bardağı pirinç
2 domates
2 orta boy soğan
2 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı biber salçası
4 diş sarımsak
Yeşil soğan, maydonoz
Tuz , karabiber, pul biber
zeytinyağ

sosu için:
1 yemek kaşığı salça
1 yemek kaşığı yonca domates rendesi
2 diş sarımsak
Kuru nane
zeytinyağ
Yarım limon suyu, nar ekşisi
Kuru nane

Yapılışı:
kaynayan suda patlıcan kurularını yaklaşık 6-7 dk. haşlayın ve iç malzemesini hazırlayana kadar soğumaları için süzün.
Domatesi, Soğanları , maydonozu ve sarımsağı küçük küçük doğrayın ve Yıkadığınız pirinçlerin içine katın. Daha sonra salça, sıvıyağ ve baharatları da katarak karıştırın. Ve haşlamış olduğunuz kuru patlıcanları doldurun. Tencereye dizdiğiniz patlıcan. Önce yüksek ateşte, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.(eğer suyunu çektiği halde pişmediyse sıcak su ekleyebilirsiniz.)

Sosu için kızdırdığınız sıvıyağda sarımsakları soteleyin üstüne salçayı , domates rendesini ,limon suyunu ,nar ekşisi ve en sonda kuru naneyi ekleyip soteleyin. Soğuyan dolmaların üstüne gezdirin. Afiyet olsun.
Kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum…